Din omgivning formar dig

Under hela vår existens har vi formats av den omgivning vi lever i. Vi har behövt anpassa oss efter miljön omkring oss för att överleva och vi har i vår tur format den omgivning vi levt i för att den effektivare ska möta våra behov. Detta har skett för 5 000 år sedan och det sker nu.

Vad som har förändrats är att vi utformat en miljö som inte längre stimulerar oss till rörelse. Tvärt om, utformar vi gärna den omgivning vi har omkring oss för att minimera rörelsen. Vi har otroligt många bekväma sittmöjligheter i våra hem och i andra miljöer vi vistas i, vi kan trycka på en knapp för att få bakluckan på bilen att stängas och vi skjuter kundvagnen framför oss istället för att bära vår mat. Kvar lämnas vi med ett enormt rörelsebehov…

Lösningen på att täcka detta kvarstående behov verkar i många fall anses vara träning och en stor dos självdisciplin. Vi har aldrig tränat så mycket som vi gör nu och samtidigt har vi aldrig varit mer stillasittande (1). Är denna självdisciplin ett måste för ett rörligt liv? Finns det andra sätt att göra det på? Om vi alltid formats av vår omgivning och så även nu kanske en del av lösningen kan ligga i att se över den miljö vi vistas i? Kanske kan dessa miljöer stödja oss istället för att hindra oss från rörelse?

Nog med det filosofiska tankarna i inlägget… Hur ser din fysiska omgivning ut? Hur många olika bekväma möjligheter har du till sittande och liggande? Vad styr din autopilot dig mot i din vardag? Vart spenderar du mest tid och är den tiden i rörelse eller är den i stillhet? Är det samma rörelser som sker i den aktiviteten, på den platsen eller är det olika?

Först när vi börjar se oss omkring och identifiera vad vår omgivning styr oss mot, kan vi börja fundera över om vi kan förändra denna omgivning så att den styr oss mot det som vi kanske egentligen önskar, i mitt fall handlar det om mer rörelse.

Precis som mycket annat följer även vi människor minsta motståndets lag. Vi gör det som kräver minst energi och ansträngning och det som går lite per automatik. Att gå emot detta kräver mycket energi. Energi som vi inte alltid har. Att då ha en omgivning som gör att minsta motståndets lag blir det som vi önskar kan vara otroligt värdefullt när tiden inte räcker till, viljestyrkan tryter och regnet öser ner.

Åter till rörelse. När du identifierat en miljö eller en aktivitet i din vardag där du spenderar mycket tid kan du vara uppmärksam på hur du bjuds in till rörelse eller inte. Något jag själv tragglar med är det administrativa arbetet som egenföretagande innebär. Detta är något som hindrar mig från rörelse och tenderar till att bli långvarigt och stilla. Jag skulle behöva spendera mycket tid i rörelse för att kompensera för detta. Tid som jag inte har. Hur kan jag då göra detta arbete mer rörligt samtidigt som jag får gjort det jag behöver?

Tänk enkelt. Vad är det jag vill åstadkomma? Jag önskar mer och varierad rörelse i mina administrativa uppgifter. Detta innebär att jag vill sitta på kontorsstolen mindre och placera mig i en miljö som stimulerar mig till rörelse för att på så vis fylla på med rörelse under tiden jag jobbar. Jag kan göra det svårare att hamna på kontorsstolen i timmar genom att ha en obekväm stol som gör att jag måste resa mig ofta för att inte skinkorna ska domna bort. Jag kan ställa undan stolen långt bort och placera en yogamatta på golvet med en boll, några yogablock och en kudde (och en hund) för att styra min kropp ner på mattan i första hand.

Om du någon gång suttit på golvet vet du att det inte är helt enkelt att sitta still i samma position i flera timmar. Redan efter 2 minuter behöver jag byta position och sitta på ett annat sätt. Utan att behöva tänka på det har jag säkert suttit på 30 olika sätt under den timme som jag arbetat. Dessa olika sätt har låtit mina ben få variera lägen, min mage att få aktiveras och min rygg fått fylla på med både rörlighet och stabilitet. Under denna timme med arbete har jag också tagit mig upp från golvet säkert 5-6 gånger och därmed automatiskt fått aktivera mina ben och överkropp för att ta mig upp.

Hur formas du av din omgivning och är det möjligt för dig att justera något i din miljö för att låta den dra dig framåt istället för att hålla dig tillbaka?

20201005_123822jpg

(1) Ekblom-Bak et al. PlosOne 2015