Rätt eller Fel eller bara Olika?

Många av mina kunder och även jag själv har många gånger upplevt rörelse och träning som svårt och prestationsinriktat. ”Vart ska egentligen knät vara placerat i den här positionen och är det fel om jag andas ut när jag gör den här rörelsen istället för in?” Detta är ett par exempel av de otroligt många frågor som jag fått kring detta med rätt och fel rörelse.

Min uppfattning är att vi lätt låser oss till vissa rörelser och upplever rädsla eller osäkerhet kring att röra vår kropp på fel sätt. Vi föreställer oss att det finns ett optimalt sätt att röra oss där vi inte riskerar att skada oss och vill gärna veta om det är bättre att jobba med armarna nedanför kroppen än ovanför huvudet.

Mitt svar på dessa frågor blir i stort sett alltid; PROVA! Vår kropp är gjord för oändlig variation på rörelse. Vi har fått en fenomenal förmåga att röra oss på alla dessa olika sätt för att kunna möta de behov som vår vardag en gång ställt på oss. När vi nu inte längre har användning för denna oändliga rörelsevariation utan rör oss mer statiskt och enformigt med enbart ett begränsat urval på rörelse blir vi osäkra på ovana rörelser som inne ingår i vårt vardagliga urval på rörelse.

För att återfå tryggheten i att röra oss i vår kropp, återfå det rörelseomfång och den funktion som vår kropp sitter inne på och för att hitta rörelseglädje och rörelsefrihet behöver vi utforska rörelse med större variation och med nyfikenhet för hur kroppen svarar på dessa ovana, men viktiga rörelser.

Våga lyssna på att kroppen vet vad den behöver och inte behöver. Våga låta dina knäböj eller uppresningar från din stol ske på så många olika sätt som du kan komma på. Är någon av varianterna mer rätt än någon annan?

Ju mer olika vi kan ge vår kropp, desto smartare blir vår kropp på rörelse och desto mindre är risken att den reagerar negativt på rörelse som den annars kan göra när en rörelse inte använts på väldigt länge. Fastna inte i linjeringar och tankegångar av att en viss rörelse behöver se ut på ett visst sätt för att vara gynnsam.

Vad har du för uppfattningar om din kropp i rörelse? Utgör någon av dessa uppfattningar ett hinder för din kropp att faktiskt röra på sig? Kanske har du någon gång undvikit en viss övning, en viss aktivitet eller liknande för att du varit rädd att genomföra den på fel sätt? En rörelse kan aldrig bli fel, den kan bli på ett visst sätt eller på ett helt annat sätt. Den kan kännas bekväm eller obekväm, lätt eller svår, skön eller obehaglig, rolig eller tråkig, men den kan aldrig i sig vara fel. Kanske känns en rörelse obehaglig och då finns det ingen anledning att tvinga kroppen att genomföra den. Kanske är den inte rätt för dig just nu och då är det ju tur att det finns så fantastiskt många andra rörelser vi kan fylla på vår kropp med så att vi inte behöver välja just de som känns obehagliga!  

Det är inte bättre att göra en solhälsning med raka knän än med böjda, det är olika och olika för din kropp! Det är inte bättre att göra en djup knäböj än att göra en knäböj med minimal böjning i knäna, det är olika! Olika variationer, olika nyanser, olika anspänning och olika syften. Olika för din kropp!

Utforska all den rörelse som du är nyfiken på och låt dig inte begränsas av föreställningen av att det går att göra på rätt eller fel sätt. Låt din kropp bli rörelsesmart!